Hierfixjenix

Nog steeds te veel alcoholverkoop aan jongeren onder de 18 in Gooi en Vechtstreek

Publicatiedatum: 17 februari 2022

In opdracht van de gemeenten heeft bureau Objectief onderzoek in de regio gedaan naar de naleving van de leeftijdsgrens bij verschillende locaties waar alcohol verstrekt wordt. Hieruit komt naar voren dat het voor minderjarigen nog altijd te gemakkelijk is om aan alcohol te komen.

Bijna 300 cafetaria’s, horecabedrijven, slijterijen, supermarkten en sportkantines in de regio zijn bezocht door getrainde 16- en 17-jarige mysteryshoppers die een aankooppoging in scène zetten. Het onderzoek laat zien dat het minderjarigen gelukt is om in bijna de helft van de bezochte locaties alcohol te kopen. De mate van naleving loopt uiteen van 29% bij sportkantines tot en met 100% bij ketenslijterijen. De naleving is het minst goed wanneer niet of uitsluitend naar de leeftijd gevraagd wordt en het meest succesvol bij controle van het legitimatiebewijs aan de hand van een rekenhulpmiddel.

Voor gemeenten is het nalevingsonderzoek een betrouwbare methode om het toezicht op alcoholverstrekkers aan te scherpen. Om te stimuleren dat de naleving verbetert, kunnen alcoholverstekkers gratis extra voorlichting, hulpmiddelen en trainingen voor personeel krijgen.

Download hier het hele rapport (PDF)

Meer nieuws

Al het nieuws