Hierfixjenix

Leeftijdschecker van de GGD onder de loep genomen

Publicatiedatum: 25 juni 2024

De Hier Fix Je Nix-leeftijdschecker is voor alcoholverstrekkers een hulpmiddel om te bepalen of de klant die alcohol wil kopen 18 jaar of ouder is. In opdracht van de GGD Gooi en Vechtstreek hebben twee stagiairs in het voorjaar van 2024 een onderzoek opgezet om de meningen en ervaringen van de huidige Hier Fix Je NIX-leeftijdschecker te verzamelen. In totaal zijn er 50 respondenten geweest op de vragenlijst en zijn er 18 interviews afgenomen bij verschillende cafetaria’s, horecabedrijven, slijterijen, supermarkten, sportkantines en borrelshops. Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek zal GGD Gooi en Vechtstreek aan de slag gaan om de huidige leeftijdschecker te verbeteren.

Resultaten onderzoek

De respondenten van het onderzoek lieten weten dat vooral de leesbaarheid van de leeftijdschecker een probleem vormt.

Daarnaast blijkt het meegeleverde klemmetje, waarmee de leeftijdschecker bevestigd kan worden, niet naar verwachting te werken.

Ten slotte staat de achterkant van het hulpmiddel ondersteboven voor de klanten, terwijl dit nuttige informatie voor hen bevat. De kant voor het personeel bevat daarentegen weer een overvloed aan informatie.

Alternatieve hulpmiddelen

Uit de vragenlijst is gebleken dat 36% van de respondenten een ander hulpmiddel gebruikt bij het controleren van de leeftijd. Dit varieert van de NIX-18 kalender van het Trimbos Instituut, naar pop-up systemen en stickers of zelfgemaakte lijsten. Ook kiezen sommigen ervoor om deze hulpmiddelen achterwege te laten en te vertrouwen op het hoofdrekenen. De desbetreffende alcoholverstrekkers gaven wel aan dat zij het gebruik van een leeftijdschecker overwegen, mits deze verbeterd is.

Conclusie

Hoewel de alcoholverstrekkers verschillende hulpmiddelen tot hun beschikking hebben, gebruiken ze deze nog niet altijd. Dit kan vaker resulteren in rekenfouten; fouten die de leeftijdschecker voor hen kan voorkomen. Een verbeterde leeftijdschecker zal niet alleen het gebruik van dit hulpmiddel verhogen, maar zal ook bijdragen aan het verbeteren van het nalevingspercentage.

Meer nieuws

Al het nieuws