Hierfixjenix

Is alcoholvrij bier of wijn voor jongeren een goed idee?

Publicatiedatum: 9 juni 2022

Inmiddels weten de meeste mensen wel dat alcohol slecht is voor de ontwikkeling van jongeren. Maar hoe zit het eigenlijk met alcoholvrije biertjes en wijn? Is het dan wel een goed idee om deze aan minderjarigen te geven? In dit artikel leest u wat er op dit moment bekend is over het effect van alcoholvrije dranken op jongeren en over het advies hierin.

 

Twee op de vijf jongeren hebben  weleens alcoholvrije drankjes gedronken

Van de scholieren in groep 7 en 8 geeft 39% aan weleens een alcoholvrij drankje (bier, wijn of cider) gedronken te hebben. Van de scholieren op het voortgezet onderwijs drinkt 9% tenminste wekelijks een alcoholvrij drankje. Er zijn meer jongens (12%) dan meisjes (7%) die  wekelijks drinken. In het algemeen zien we dat jongeren van 12 t/m 16 jaar die 0.0 drinken, ook al vaker alcohol drinken

 

Ervaring met alcoholvrij verlaagt de drempel

In het Nationaal Preventieakkoord Problematisch Alcoholgebruik is vastgelegd dat alcoholvrije dranken niet bedoeld zijn voor jongeren onder de 18 jaar. Het zou namelijk kunnen dat jongeren die alcoholvrij bier of alcoholvrije wijn drinken daarna sneller bier en wijn mét alcohol gaan drinken. Jongeren denken zelf ook dat de ervaring met 0.0 bier of wijn de drempel kan verlagen om dezelfde dranken met alcohol te gaan proberen. Ze zijn immers al  gewend  aan de smaak. Daarnaast denkt een op de vijf jongeren dat reclame voor alcoholvrije dranken bijdraagt aan het creëren van positieve associaties met grote alcoholmerken.

 

Het advies is daarom: geen alcoholvrij bier of alcoholvrije wijn onder de 18 jaar

 

Bronnen

Meer nieuws

Al het nieuws