Hierfixjenix

Hoeveel weten mensen van de gevolgen van alcoholgebruik voor jongeren?

Publicatiedatum: 20 juni 2022

Onlangs publiceerde het Trimbos instituut de resultaten van de kennismonitor alcohol. In dit onderzoek werd mensen gevraagd naar hun kennis over de gevolgen van alcoholgebruik. In dit artikel delen we een aantal opvallende resultaten rondom het alcoholgebruik bij jongeren.

 

Letsel of overlijden bij jongeren door alcohol wordt onderschat

De helft van de volwassenen onderschat het aantal jongeren dat in 2016 overleed door alcoholgebruik. In 2016 speelde alcoholgebruik een rol bij 1 op de 7 jongeren van 15 t/m 19 jaar die zijn overleden. Bij 20 t/m 24 jarigen was dat 1 op de 6. Ongeveer een kwart van de respondenten onderschat hoeveel jongeren onder de 25 jaar op de spoedeisende hulp terecht komen door alcoholgebruik. Van de personen die in 2018 zijn behandeld op de spoedeisende hulp vanwege een alcoholvergiftiging, is 52% jonger dan 25 jaar.


Merendeel weet van de negatieve effecten van alcohol voor minderjarigen

Twee derde (69%) van de respondenten weet dat het drinken van alcohol vóór je 15e levensjaar de kans op een alcoholverslaving als je volwassen bent vergroot. Het overgrote deel (85%) weet dat minderjarigen minder goed tegen alcohol kunnen dan volwassenen. Mensen die overmatig of zwaar drinken*, zijn minder goed op de hoogte van deze effecten.

 
Driekwart weet dat kinderen drinkgedrag kopiëren

Van de respondenten weet 76% dat jongeren die hun ouders zien drinken positiever over alcohol denken. Mensen die overmatig drinken weten dit minder goed (65%).

Het hele rapport is te lezen via deze link: Kennismonitor Alcohol 2020.

Meer nieuws

Al het nieuws