Hierfixjenix

Feestdagen van NIX

Publicatiedatum: 19 december 2023

De feestdagen staan weer voor de deur. Een periode van gezelligheid, lekker eten en drinken. Maar dit is ook een tijd waar het voor ouders soms lastig is om hun minderjarige kinderen nee te verkopen als het om alcohol gaat. Een eerste slok of een klein glaasje champagne is dan snel gegeven.

Veel ouders weten alcohol slecht is voor de hersenontwikkeling van kinderen. De laatste jaren is dan ook het percentage 2e en 4e klassers dat een glas alcohol heeft gedronken, gedaald van 46% in 2013 naar 34% in 2021 (bron: Gezondheidsmonitor Jeugd). Dat is zeker een verdienste van ouders die duidelijke regels zijn gaan stellen: geen alcohol tot tenminste 18 jaar.

Tips voor tijdens de feestdagen

  • Houd je aan de afspraak van NIX18: ‘niet roken en niet drinken onder de 18 jaar’. Maak geen uitzondering tijdens de feestdagen. Want als het tijdens de feestdagen wel mag, waarom dan niet op andere dagen?
  • Geef je kind geen ‘kinderchampagne’ of 0,0% bier. Kinderen leren daardoor dat alcohol bij feestjes en gezelligheid hoort. Ook wennen ze aan de smaak, wat de drempel kan verlagen om dezelfde drank met alcohol te gaan drinken. En, een feestje kan ook gezellig zijn zonder (nep) alcohol, toch?
  • Bespreek lastige situaties met elkaar. Bijv. ‘Wat zou je doen als je vrienden wel alcohol drinken?’ en ‘Hoe zeg je nee als iemand je alcohol aanbiedt?’
  • Praat met de ouders van vrienden van je kind. Welke afspraak hebben zij met hun kind over alcoholgebruik? Hoe gaan zij om met alcoholgebruik tijdens feestjes? Samen sta je sterker en voorkom je dat jullie tegen elkaar uitgespeeld worden (‘Bij al mijn vrienden mag het wel’).
  • Heeft je kind toch alcohol gedronken? Bespreek dan hoe het zich de volgende keer wél aan de afspraak kan houden.

Meer tips vind je op de website helderopvoeden.nl.

Het goede voorbeeld geven

Drink zelf ook met mate en liefst buiten het zicht van kinderen, want kinderen doen volwassenen na (‘Zien drinken, doet drinken’). Wil je als ouder het goede voorbeeld geven en geen of minder alcohol drinken? Doe dan mee aan Dry January! Inschrijven kan op ikpas.nl.

 Meer ondersteuning

Wil je een persoonlijk gesprek met een professional over het alcoholgebruik van je kind, van jezelf of van een naaste? Neem dan contact op met de advieslijn van Jellinek via 088-505 12 20 of chat hier anoniem.

Meer nieuws

Al het nieuws