Hierfixjenix

Landelijke actie NIXzonderID start op maandag 11 september

Publicatiedatum: 11 september 2023

Van maandag 11 t/m zaterdag 30 september 2023 is de landelijke actie NIXzonderID. Deze periode wordt er extra aandacht gevraagd voor het spontaan tonen van het ID door jongeren en de leeftijdscheck door verkopers van alcohol en tabak.

Voor verkopers in supermarkten, slijterijen, (sport)kantines, horeca, tankstations en tabakszaken is het lastig om de juiste leeftijd van kopers in te schatten. Daarom worden jongeren via deze campagne opgeroepen om hun verkopers te helpen en hun ID alvast te pakken bij de kassa of aan de bar.

Wat kunnen jongeren doen?

Door uit jezelf je ID alvast te laten zien als je drank of sigaretten koopt, help je verkopers en ben je eerder klaar bij de kassa of aan de bar. Bovendien scheelt het gedoe en soms zelfs gênante momenten.

Wat kunnen verkopers doen?

Je kunt het promotiemateriaal ophangen. Met het materiaal ‘Hoe show jij je ID?’ worden jongeren gemotiveerd om spontaan hun ID kaart te showen. Fijn, want dan hoeven verkoopmedewerkers en horecapersoneel er niet naar te vragen. Het materiaal bestaat uit posters, stickers en tentkaarten. Je kunt het materiaal hier gratis bestellen.

Wil je een hulpmiddel voor het controleren van de leeftijd? Onderzoek laat zien dat het dan vaker goed gaat. De gratis leeftijdchecker kun je hier bestellen:

Ook helpt het als je je personeel weer een keer extra attendeert om op de goede manier het ID te checken en de verkoopmedewerkers te instrueren wie ze kan helpen in de winkel als er bij de verkoop toch een probleem ontstaat.

CBL heeft voor het personeel de NIX Challenge ontwikkeld, een interactief spel waarbij supermarktmedewerkers van zo veel mogelijk mensen de leeftijd goed moeten inschatten. Probeer het ook eens!

Meer nieuws

Al het nieuws